Friday, April 11, 2014

SIREH

Sireh merupakan sejenis tumbuhan memanjat (boleh mencapai ketinggian 10-15 kaki). Membiak melalui keratan batang dan anak yang akan tumbuh dari batangnya yang merayap di tanah. Sifat tabii sireh adalah sejenis pepohon menjalar dan memanjat batang pokok atau kayu junjung diselilingnya. Bentuk daunnya agak bujur (bujur sireh). Daun berukuran diantara 8 sm- 12 sm lebar dan 10sm – 15sm panjang. Sireh sesuai hidup ditanah gembur dengan air yang mencukupi, yang tidak terlalu lembab dan memerlukan cuaca tropika untuk membiak subur.
Terdapat hampir 20 atau lebih jenis sireh di Malaysia juga di kawasan Tropika Asia, Madagascar, Timur Afrika dan India Barat diantaranya terdiri daripada beberapa jenis yang umum dikenali seperti:
1) Sireh Melayu (kampung)
2) Sireh Cina (lada)
3) Sireh India (Keling)
4) Sireh Udang (merah)
5) Sireh Hutan (hitam)
6) Sireh Hantu (ubat)

baca seterusnya di sini 

Saturday, April 5, 2014

Montreal (Canada) - Biodome and Botanical Garden, July 2013

PUDING SUSU PANDAN

Bahan :

600 ml air( saya tambah 100ml air)
120 gram gula pasir
8 gram serbuk agar agar(saya guna 10 gm serbuk agar-agar)
3 helai daun pandan
300 ml susu segar
200 ml santan
beberapa titik esen pandan/ pewarna hijau

Cara membuatnya :

Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.

Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.

Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen pandan dan pewarna hijau, selebihnya biarkan warna asal.

Tuang adunan hijau/pandan kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer.

Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding pandan tadi .

Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2....

sumber : yatiememories.blogspot.com


AYAM KEMANGI RESEPI

Recipe by Baby Sumo

Preparation time: 30-40 minutes
Cooking time: 30-40 minutes
Serves 2-3

For the chicken
400g chicken breast meat, whole (about 2 pieces)
900ml water (or enough to cover the meat)
4-5 drops of sesame oil
1 Japanese cucumber, sliced thinly (to garnish)

For the soup
3 Chinese leaf cabbage, cut into 3 cm pieces
Salt, to taste
Coriander, to garnish

For the ginger-Thai basil dipping sauce
120g old ginger, finely grated
25g Thai basil, leaves only, finely chopped
1 shallot, finely chopped
8 cloves garlic, finely chopped
6 tbsp cooking oil
4 drops sesame oil
3 cili padi
3 tbsp light soy sauce (or more, to taste)

http://goodyfoodies.blogspot.com/2012/10/recipe-poached-chicken-with-ginger-thai.html ·